Fönster och blommor

En drömkund vore någon som arbetar med fönsterbyte

Det finns så otroligt många roliga och intressanta associationer man kan göra med fönster. Jag känner därför personligen att det vore fantastiskt roligt att få arbeta med någon som håller på med fönsterbyte. Jag tycker det finns många saker man kan göra som aldrig blivit gjorda. Jag vill inte avslöja mina kreativa tankar kring detta här, men får vi ett uppdrag kommer jag gladeligen dela med mig av vad vi gör och varför.

För att då kunna förstå hur mina tankar går måste man först förstå hur ett fönsterbyte går till. Vilka material är att föredra och finns det något man behöver tänka extra på. Läs vidare så ska jag ta er med.

Om man behöver byta ut ett fönster så finns det ett par saker att tänka på. Först och främst beror mycket på hur gammalt fönstret är. För numera finns det nämligen standardiserade fönsterstorlekar som gör att om det är ett gammalt hus så passar inte de vanliga fönstren. Då måste man specialbeställa detta och det kan bli rätt så dyrt. Letar man efter nya fönster i Enköping vet jag att det finns många bra återförsäljare vilket innebär att det inte behöver bli så dyrt. Det finns flera saker att tänka på när man byter fönster men ett annat är i vilket material man vill att fönstret ska vara i. Förr använde man bara trä men numera finns det både metall och pvc som alternativ till detta. Även om det i början fanns en del ”barnsjukdomar” med dessa material så finns det inte längre.

Vad var problemet med pvc och metall

De första generationerna av pvc fönster var känsliga för solljuset och dess påverkan på plasten. Plasten torkade, blev stel och kunde spricka. Med metall eller aluminiumfönster som det nu heter var det största problemet att det bildades mycket kondens. Det kan det fortfarande göra men nu har man kommit runt problemet så att det blir kondens på utsidan. Det betyder att det är två fullgoda alternativ till att använda trä.

Men vilket material som passar dig och ditt hus får du själv avgöra.  Det kan även vara så att det är bra att prata med en expert innan du bestämmer dig. Då det alltid kan finnas skäl att behålla det som tidigare fanns. Så om ditt hus hade trä fönster så kanske det är bäst att fortsätta med det. Men om du vill byta så är det alltid bäst att tala med någon som vet om det kan påverka huset.

Andra saker att tänka på.

Andra saker att tänka på när man byter fönster är att inte byta ut hur fönstren än hängda. Då det nämligen kan påverka karaktären på huset och få det att se konstigt ut. Om du byter ut ett sidohängt fönster mot ett fönster som är topphängt så kan det förändra hur huset ser ut. Så se till att verkligen tänka igenom hur fönstren kommer att påverka utseendet på huset.

Att byta en glasruta i ett fönster är inte samma sak som att byta ut ett fönster. Även om det är vanligt att man tror det så är fönstret hela konstruktionen och inte bara glasen. Så att säga att man ska byta fönster när man bara ska byta ut en ruta är inte korrekt.

Hur går man tillväga

Det beror helt och hållet på vilket fönster det gäller och hur det sitter fast i huset. Är det ett relativt nytt hus är det ofta inget svårt då det enkelt går att köpa nytt i standardformat. Men om det skulle vara ett äldre hus så kan man behöva beställa ett specialtillverkat fönster. Vilket kan bli väldigt dyrt men om man måste byta fönster så måste man. Det kan ofta vara enklare att låta någon professionell sköta arbetet. Även om det kan verka enkelt så är det alltid bäst att låta människor som kan det göra det.

Men om man vill göra det själv kan man be någon om hjälp för att till exempel hålla fönstret under tiden man sätter fast det. Innan det är dags för kompisen att hålla fönstret måste det först och främst komma hem. Se till att du köper dina fönster från en betrodd leverantör. Jämför gärna priser mellan olika butiker dessutom då det kan skilja mycket beroende på om dom har ngåra aktuella kampanjer eller liknande.